Czy wiesz, że przewód pokarmowy dorosłego człowieka ma około 6-7,5 metra długości? Gdzie ma tu swoje miejsce jelito grube? Kiedy zanika jego mikroflora i dlaczego tak ważna jest sprawność ruchów perystaltycznych?
Przewód pokarmowy rozpoczyna się jamą ustną, skąd pokarm po przełknięciu transportowany jest przez przełyk do żołądka. Dalej trafia do dwunastnicy – pierwszej i najważniejszej, jeżeli chodzi o trawienie, części jelit. W kolejnym etapie treść pokarmowa przechodzi przez jelito cienkie, a następnie jelito grube – miejsce, w których zachodzą ostatnie procesy związane z wchłanianiem składników odżywczych i rozpoczyna się formowanie kału.

Gdzie jest i co robi?

Jelito grube to końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Dzieli się na kątnicę, okrężnicę wstępującą, poprzecznicę, okrężnicę zstępującą i odbytnicę, zakończoną odbytem. Główne zadania tego narządu to wchłanianie wody i elektrolitów, a także formowanie, magazynowanie i wydalanie kału.

Rusz jelitami!

Ruchy jelita grubego stymulowane są przez przechodzące masy kałowe, a także sam fakt przyjmowania posiłków. Istotnym czynnikiem wpływającym na jego perystaltykę jest błonnik pochodzący z pożywienia. Błonnik drażni i pobudza jelita, poprawiając jednocześnie ich ukrwienie. Dzięki temu następują skurcze, a masy kałowe przechodzą w kierunku odbytnicy. Zjawisko defekacji, czyli oddawania stolca, jest czynnością odruchową. Zachodzi pod wpływem obecności pokarmu w rejonie odbytnicy i rozciągnięcie jego powierzchni. Dzięki kontroli zwieracza odbytu i mięśni tłoczni brzucha, pozostaje jednak pod naszą kontrolą.

Jelita na cebulkę – 3 warstwy

Ściana jelita grubego zbudowana jest z trzech zasadniczych warstw.
1. Warstwę wewnętrzną stanowi błona śluzowa, w obrębie której umiejscowione są gruczoły wydzielające śluz oraz enzymy trawienne.
2. Pod śluzówką znajduje się warstwa mięśniowa, składająca się z włókien mięśniowych podłużnych i okrężnych. Ponieważ są one krótsze niż długość okrężnicy, jelito grube charakteryzuje się haustracjami, czyli odcinkowymi rozszerzeniami i zwężeniami. Dzięki skurczom warstwy mięśniowej, masy kałowe są mieszane i przesuwane ku odbytnicy.
3. Najbardziej zewnętrzną warstwą jest błona surowicza, nazywana otrzewną.
Świat wewnętrzny jelita grubego – mikroflora
W jelicie grubym gnieździ się mikroflora. Niektórzy twierdzą, że bakterie jelitowe stanowią tak rozbudowany system, że śmiało można nazwać je „organizmem w organizmie”. Szacuje się, że przewód pokarmowy człowieka zasiedlany jest przez ponad 1000 różnych gatunków bakterii, które łącznie mogą ważyć nawet 1,5 kg!
Dlaczego mikroflora jelit jest taka ważna?
1. Po pierwsze syntetyzuje cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, kwas foliowy i witamina K.
2. Ponadto stymuluje układ odpornościowy i regulują pracę jelit. Po każdej antybiotykoterapii lekarz zleca zażywanie probiotyków. W jakim celu? Antybiotyki zabijają wszystkie bakterie, nie tylko te chorobotwórcze. Wyjałowienie przewodu pokarmowego grozi jego zasiedleniem przez patogeny, które mogą być przyczyną poważnych chorób.

Ten 1,5 metrowy odcinek przewodu pokarmowego narażany jest na działanie toksyn i produkty powstałe z zachodzących w nim procesów gnilnych. Aby dobrze pełnił swoje funkcje należy dbać o jego oczyszczanie i regularny rytm wypróżnień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *